Hitel felvétel gyorsan

Hitelek felvétele gyorsan, egyszerűen, kényelmesen, akár az otthonából is. Lakáshitel, ingatlanhitel, szabadfelhasználású hitel, folyószámlahitel, A hitel, hitelek jövedelemigazolás nélkül.

Hitel felvetel elott kotelezo elolvasni, alapveto informaciokA banki hitelreklámok természetüknél fogva nem fogyasztási szokásaink pénztárcához igazítására biztatnak, hanem azzal az illúzióval kecsegtetnek, hogy bármit megengedhetünk magunknak, még akkor is, ha nincs pénzünk. A Radio Café Egál című műsorában a Banki Hitelkárosultak Egyesületének vezetője és Pénzügyi Szervezetek Állami Számvevőszékének szóvivője beszélgettek az eladósodás egyéni, banki és állami felelősségéről.

Hiába nőttek a megszorító intézkedések hatására tavaly a többletkiadások, továbbra sem csökken a lakosság hitelfelvételi kedve, így a 2007. év végre 6 ezer milliárdra növekedett a lakossági hitelállomány.

De mit jelent mindez a gyakorlatban? Gyors gazdasági fejlődés esetén nem jelent problémát a lakosság eladósodása. Az angolszász országokhoz képest ugyan a magyarországi összes hitelállomány elenyésző, ellenben a havi törlesztő részletek keresethez viszonyított aránya már az egyik legrosszabbnak mondható Európában. Esősi Béla, a Banki Hitelkárosultak Egyesületének elnöke a legnagyobb problémának azt tartja, hogy az állampolgárok nem eléggé felkészültek a hitelekkel járó terhek kiszámításához. Elmondása szerint az állam, illetve a bankok felelőssége lenne az átfogó tájékoztatás, informálás. A skandináv országokban például az iskolai tananyag részét képezik a helyes pénzügyi gazdálkodáshoz kapcsolódó ismeretek.

Vajon hosszútávon miért éri meg, hogy „legatyásodott” emberek éljenek az országban? A mind gyakrabban emelgetett társadalmi felelősségvállalás mennyire terjedhet ki egy bank üzletpolitikájára? Mit tehet az állam a hitelfelvételi láz korlátozásért? E „fogós” kérdésekkel kapcsolatban Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Számvevőszékének (PSZAF) szóvivője az Egál című műsorban elsődlegesen a bankok tájékoztatási felelősségére, illetve az állami szabályozásra hívta fel a figyelmet. Mint hozzáfűzte: a tájékozódásban segíthet a THM mutató (teljes hiteldíj mutató), mely a kamat mellett minden járulékos, egyéb költséget is tartalmaz (hitelbírálati díj, kezelési költség stb.).

Halgasson bele a műsorba itt>>>!

Előremutató lehet, hogy a THM mutatót februártól már a teljes törlesztő futamidőre kötelesek a bankok megadni. Mitől védi ezáltal az állam a fogyasztót? Ha 0%-os hitelt találunk, és nem vagyunk körültekintőek, akkor könnyen szembesülhetünk azzal, hogy pár hónap elteltével az „ingyen” hitel 18%-os kamaton kezd „ketyegni”. Februártól, ha a felvett hitel az első három hónapban kamatmentes, és a felvett pénzösszegre a bank csak ezután kezd kamatot számolni, akkor sem reklámozhatja szolgáltatását 0%-os THM-mel.

Mire figyeljünk hitelfelvételkor?

„Hitelfelvétel előtt gondosan mérlegelje anyagi helyzetét, teherviselő képességét és jövedelme esetleges csökkenésének lehetőségét!” – hívja fel a figyelmet a PSZAF weboldala, ahol hitel kalkulátor és háztartási költségvetés-számító program is segíti a fogyasztók döntéseit.

Végezetül egy példa: A család fontos „lakótársa”, a televízió elromlik, és azt haladéktalanul pótolni kell; a hitelügyintéző megjelenik a lakásban, és a családfő kezébe nyom 300.000Ft-ot, amiből máris megvásárolható a nélkülözhetetlen háztartási készülék – ismerős jelenetsor az egyik leggyakrabban sugárzott reklámból. A reklámfilm alsó sarkában azonban kis csillag jelzi, hogy a THM: 242,41%. Egy kicsit utánaszámolva gyorsan kiderül, mennyibe is kerül a TV készülék: 13 hónapos futamidőre – a jelölt THM-mel számolva – 865.115Ft-ot kell visszafizetni! Biztos megengedhetjük magunknak ezt, ha nincs pénzünk?

De a következő hitel blog bejegyzésben kicsit utána járunk, mennyibe is kerülnek nekünk a hitel!

Érdemes kicsit számolni, és megdöbbentő kamatokat kapunk, olykor olyan érzésem van, uzsora kamatot akarnak rásózni az ügyfélre!

1 megjegyzés:

R.T írta...

Az emberek nagy részére igaz, hogy már csak akkor gondolkoznak, amikor baj van.
Célszerűbb lenne előtte több lehetőséget végigjárva megoldani a problémát.
http://credithill.eu/